Galerie a lapidárium • Otevřeno 1.5. – 31.10. denně 9–11, 13–17 • Vstup na požádání: Bázlerovi, Sobotka čp. 262 (sousední dům).

Pozor, toto je historická kopie původního webu www.solcuvstatek.cz. Podrobnosti tady a tady.

Zprávy a články

Atmosféra prostředí ovlivnila umělecký výkon

Občanské sdružení Přátelé Šolcova statku zakončilo cyklus výstav na Šolcově statku v Sobotce vernisáží výstavy grafičky Daniely Havlíčkové. Jak jsme informovali ve zprávě o výstavě, svou účastí se na úspěchu vernisáže podílel i Jaroslav Krček, který vzpomněl svých minulých vystoupení v Sobotce a na Šolcově statku.

Posledně se jednalo o večer ke vzpomínce na Vladimíra Komárka. Tehdy přijel do Šolcova statku na pozvání tehdejšího majitele objektu a přítele Vladimíra Komárka – Karla Samšiňáka, jehož jméno nese současná galerie v objektu.

Jaroslav Krček pobývá často na své chalupě v Lomnici nad Popelkou, kam jezdí už třiačtyřicet let. Při příležitosti vernisáže jsme ho pozvali k rozhovoru. Jaroslav Krček v něm mimo jiné ocenil prostředí statku: „Tady se vždy shromažďovaly pozitivní myšlenky, a to už je dáno samotnými výstavami. V poslední době tu vzniklo lapidárium z bývalé maštale – to je úžasný prostor…velká gratulace, že se toto místo udržuje.“

Vyjádřil i svůj názor na současný stav kultury: „Stát kulturu nepodporuje vůbec… lidé bez kultury nemohou být, protože jsme byli kulturně vychováni a jsme kulturní národ, tak si lidé kulturní prostředí začali vytvářet sami. Jednou z takových záležitostí je i Šolcův statek.“

Při rozloučení jsme si s Jaroslavem Krčkem slíbili, že se zase brzy společně sejdeme při podobné příležitosti v Šolcově statku v Sobotce.

Úplné znění rozhovoru s J. Krčkem najdete na internetových stránkách občanského sdružení www.solcuvstatek.cz.

Lenka Rancová, Jičínský deník, 9. 9. 2009

Leave a Reply