Galerie a lapidárium • Otevřeno 1.5. – 31.10. denně 9–11, 13–17 • Vstup na požádání: Bázlerovi, Sobotka čp. 262 (sousední dům).

Pozor, toto je historická kopie původního webu www.solcuvstatek.cz. Podrobnosti tady a tady.

Zprávy a články

Galerie Karla Samšiňáka opět uvítá své návštěvníky

Po dlouhé zimě jsme se dočkali slunečných jarních dnů a naši duši může opět potěšit pohled na rozkvétající stromy.

Nestačí-li vám však pohled na probouzející se přírodu ve vašem okolí, vypravte se zažít něco krásného do Sobotky. Kromě půvabů okolní krajiny Českého ráje zde totiž můžete zároveň znovu obdivovat mistry výtvarného umění v Šolcově statku.

Když se loni v říjnu zdejší Galerie Karla Samšiňáka ukládala k zimnímu spánku na celých šest měsíců, zdálo se, že bude trvat celou věčnost, než opět otevře svá „vrata“ svým návštěvníkům.  Ale najednou je tu duben a nová sezona již klepe na dveře. A co nám chystá?

Po květnové výstavě fotografických portrétů známých osobností ze světa kultury (Karel Kestner – Fotografie, vernisáž 1. 5. 2010 v 11 hodin dopoledne) přivítáme na Šolcově statku proslulého grafika Oldřicha Kulhánka, dožívajícího se v letošním roce významného životního jubilea.

Na tyto výstavy naváže první červencový týden festivalu Šrámkova Sobotka, v rámci kterého pořádá naše občanské sdružení Přátelé Šolcova statku ve spolupráci s přípravným výborem tohoto festivalu hned několik akcí. Kromě účasti na derniéře výstavy O. Kulhánka, vernisáži obměněné expozice Soch Petra Kavana v lapidáriu Galerie a vernisáži nové výstavy Máchovské motivy v drobné grafice se naši návštěvníci budou  moci zaposlouchat i do zpěvu moravského mužského sboru Beseda, který vystoupí v soboteckém kostele sv. Máří Magdalény a v zahradě Šrámkova domu v Sobotce.

V srpnu pro vás vystavíme ukázky z díla známého rytce Martina Srba.

Letošní sezonu by ve výstavní síni statku měla zakončit expozice malíře Viléma Plocka – brandýského rodáka, jenž by se v letošním roce dožil již sto pěti let.

Přátelé Šolcova statku doufají, že se návštěvníkům zalíbí nejen letošní výstavy, ale i tato nová webová prezentace statku i galerie.

Gabriela Haasová, Praha 18. 4. 2010

Leave a Reply