pořádá: občanské sdružení Přátelé Šolcova statku ve spolupráci s přípravným výborem festivalu Šrámkova Sobotka

  • neděle 4. července 2010, 16:30h, kostel sv. Máří Magdaleny (duchovní hudba)
  • pondělí 5. července 2010, 13:30h, zahrada Šrámkova domu (lidové písně v úpravě pro mužský sbor)

Beseda

mužský pěvecký sbor

(* 4. května 1862 Valašské Meziříčí)

sbormistr: Stanislav Machanec

Za dva roky tomu bude sto padesát let, kdy vystoupil mužský pěvecký sbor Beseda z Valašského Meziříčí poprvé na veřejnosti. Podle kronik tohoto pěveckého tělesa se tehdy, 23. dubna 1862, konala první „beseda hudební, zpěvní a deklamatorní“ na půdě místního Čtenářského spolku, k jehož vzniku dal podnět kooperátor František Pavlík. O zahájení činnosti nového zpěváckého spolku, který se stal po nepříliš úspěšných pokusech v padesátých letech prvním zdařilým počinem v této oblasti, se zasadil „vzorný učitel krásenský“ a hudební skladatel Florián Stoklasa. Stal se proto také sbormistrem jedenačtyřicetičlenného pěveckého tělesa, jehož členové pocházeli z Valašského Meziříčí i z jeho neodmyslitelného sousedního města Krásna. Během své dlouhé historie sbor působil jako součást Sokola, Občanské i Měšťanské besedy. V roce 1903 byl rozšířen o sbor ženský a smíšený, od 50. let působil opět pouze jako sbor mužský. Na skladbu repertoáru a střídání sbormistrů, mezi které patřili i žáci Janáčka, skladatel Jan Nepomuk Polášek a varhaník Alois Svozil, měly do jisté míry vliv i politické převraty v českých zemích v průběhu neuvěřitelně dlouhé historie tohoto tělesa.

Beseda, původně sbor „valašskomeziříčských a krásenských učitelů, drobných živnostníků a řemeslníků“, který se v pozdějším období proměnil, jak žertem dodávají její dnešní členové, ve sbor „učitelů, lékařů a železničářů“, si dokázala vybudovat přes veškerou nepřízeň doby rozsáhlý a všestranný repertoár z oblasti vážné hudby, ze starší i novější doby, a na svých koncertech nevynechávala a dodnes nevynechává ani písně svého kraje. K jejím nejoblíbenějším autorům dodnes patří Leoš Janáček, Jaroslav Křička, Jan Nepomuk Polášek a český hudební skladatel, bývalý umělecký vedoucí Pěveckého sdružení moravských učitelů žijící od sedmdesátých let v emigraci ve Velké Británii, Antonín Tučapský, který pro Besedu upravil například lidovou píseň Šťuká sa ně, šťuká a také se osobně zúčastnil jejího koncertního vystoupení.

V roce 1986 získalo toto pěvecké těleso na Krajském festivalu pěveckých sborů ve Frýdku-Místku ocenění za nejlepší provedení skladby Láska opravdivá Leoše Janáčka a v roce 1995 obsadilo třetí místo v mezinárodní pěvecké soutěži Pražské dny sborového zpěvu. V roce 1998 převzala sbormistrovství Besedy Marie Slámová, po jejím odchodu se místa ujal současný sbormistr Stanislav Machanec.

V roce 2005 sbor Beseda spoluorganizoval 11. ročník setkání mužských pěveckých sborů se zaměřením na duchovní sborovou hudbu. V roce 2007 se zúčastnil společně se sborem Lumír ze Vsetína uměleckého zájezdu do Slovinska.

Ke stálým členům sboru Beseda patřil téměř šedesát let i pravidelný návštěvník Šrámkovy Sobotky, člen spolku Zdělanců a v závěru života i člen občanského sdružení Přátelé Šolcova statku, meziříčský patriot, profesor Jiří Demel. Svůj vztah k Besedě zdědil po svém otci, bývalém členu sboru, Františku Demlovi. Jiří Demel však v Besedě pouze nezpíval. Podílel se i na skladbě a režii koncertních vystoupení, pravidelně se věnoval konferenciérské činnosti a rovněž sepisoval všechny publikace a almanachy, které vycházely u příležitosti kulatých výročí tohoto tělesa. Mužský pěvecký sbor Beseda si velice vážil práce i samotné osobnosti profesora Jiřího Demla, a proto si pokládá za čest vystoupit se svým koncertním programem v rámci festivalu Šrámkova Sobotka.

Gabriela Haasová

Miluješ-li mňa, eště já tebe viac,
že já neviem, šuhaj, ani vypovědat.
Znáš, že pravá láska v ústech neprebývá,
v tichom srdci bydlí láska opravdivá.

(Láska opravdivá)

Literatura:

– 130 let mužského pěveckého sboru Beseda, text připravil: Jiří Demel, Valašské Meziříčí, Kulturní zařízení, 1992.

– Pěvecký sbor Beseda 1862–1982, autor stati „120 let pěveckého sboru Beseda ve Valašském Meziříčí“: Jiří Demel, Valašské Meziříčí, Jednotné kulturní zařízení města, 1982.

– Před 140 lety: sborník k výročí vzniku mužského pěveckého sboru Beseda, sestavil a texty napsal: Jiří Demel, Valašské Meziříčí, Kulturní zařízení, 2002.

Sbor Beseda

Sbor Beseda v kostele svaté Trojice ve Valašském Meziříčí

Program koncertů: