Galerie a lapidárium • Otevřeno 1.5. – 31.10. denně 9–11, 13–17 • Vstup na požádání: Bázlerovi, Sobotka čp. 262 (sousední dům).

Pozor, toto je historická kopie původního webu www.solcuvstatek.cz. Podrobnosti tady a tady.

Zprávy a články

Šolcův statek je centrem kultury a hostí výstavy

Sobotka – Galerie Karla Samšiňáka – Šolcův statek v Sobotce na Jičínsku pořádá výstavu, na níž svou grafiku a exlibris představuje Petr Minka.

Výtvarník se narodil v Ústí nad Labem v roce 1961. Nejprve se vyučil rytcem a poté studoval na Střední umělecké škole Václava Hollara v Praze. Už během studia se zaměřil na grafiku a knižní ilustrace. V letech 1992 až 1993 vyšly knihy, k nimž vytvořil ilustrace a přebal – Kiplingův Mauglí, Wellsův Stroj času a Ostrov doktora Moreaua. Minkovu romantickou povahu od dětství přitahuje historie a dobrodružství objevných cest. V roce 1994 se začal věnovat samostatné grafické práci ve svém ateliéru. Vytvořil cyklus sedmi suchých jehel Osobnosti rudolfinské doby. V jeho díle najdeme rovněž pamětní grafické listy měst, například pro Prahu, Telč, Luhačovice, Lomnici nad Popelkou, České Budějovice aj. V poslední době se Petr Minka věnuje pastelům a olejomalbám. Jeho dílo je součástí četných soukromých a veřejných sbírek doma i v zahraničí. Umělec žije a tvoří střídavě v Praze a ve Štětí na Litoměřicku.

Šolcův statek postavil roku v roce 1811 na tehdejším předměstí Sobotky rolník Josef Šolc. Významným zdejším rodákem byl český básník Václav Šolc (1838 až 1871). O bohatý výtvarný život na Šolcově statku se od 70. let 20. století zasloužil RNDr. Karel Samšiňák, CSc. V roce 2005 vzniklo občanské sdružení Přátelé Šolcova statku, jehož hlavním posláním je snaha o rekonstrukci a udržování dobrého stavu tohoto památkového objektu a především pokračování tradice využívání statku ke kulturním účelům.

Výstavu Petra Minky, která potrvá do 4. září, na požádání zpřístupní Bázlerovi, Šolcova ul. čp. 262 (sousední dům).

Více: zde nebo na adresách www.solcuvstatek.cz, www.minkapetr.webnode.cz.

redakce, Hradecký deník, 29. 7. 2009

Leave a Reply