Marta Jelínková-Tenorová se narodila v r. 1932 v Nîmes v jižní Francii, kde její otec, rodilý Čech, byl po patnáctileté pedagogické činnosti ve Francii vyznamenán prestižním řádem Chevalier de la Légion d’honneur. Matka byla rodilá Francouzka.

V roce 1935 se celá rodina stěhovala do Prahy, protože otec byl pověřen řízením francouzského gymnázia. Po invazi sovětských tanků do Československa v roce 1968 odešla Marta Jelínková se svým manželem – lékařem a dvěma malými dcerami z okupované vlasti do Kanady.

Dr. Marta Jelínková-Tenorová, CSc. pracovala jako biochemička v Praze v Akademii věd, v kanadském Montréalu na univerzitě a posléze dvacet let v Nizozemsku, vždy v lékařském výzkumu.

Jih Francie měl pro Martu Jelínkovou stále vůni dětského snu, přestože bouřlivé 20. století zavedlo ji a její rodinu z Nîmes do Prahy, do Kanady a do Nizozemska. Když s manželem dosáhli důchodového věku, usadli se v jižní Francii, v Provenci, a tak se její životní kruh štástně uzavřel.

Během posledních dvaceti let se autorka s velkým zájmem seznamovala s provensálskou krajinu, městečky, lidmi, s jejich obyčeji a tradicemi a pod dojmem poznávacich výletů, slavností a zážitků napsala francouzskou knížku „Provence, mon amour“. Své sympatie vyjádřila nejenom textem a fotografiemi, ale i kresbami.

Od osmdesátých let měla fotografické výstavy v Nizozemsku, ve Francii i v Praze.V roce 1995 uskutečnila výstavu „Provence a Azurové pobřeží“, kterou zahajoval pan Miroslav Horníček a která se setkala s velkým úspěchem. Další výstavu v Praze „Okna – jejich tvář a řeč. Toulky Evropou“ měla v roce 2000. Tři roky poté vystavovala fotografie z dvanácti přímořských zemí na výstavě „Středozemní moře“.

V roce 2004 vydává M. Jelínková český překlad „Provence, má láska“. Předkládá zajímavý text, bohatý na informace a poetické barevné vidění, doplněné půvabnými perokresbami, vyprávějícími o krajině. Celek tvoří pěknou pozvánku i průvodce k poznávání Provence, jejích zvuků i barev – okusíte také, jak Provence voní a chutná.

Marta Jelínková dokázala vyjádřit duši své rodné země, kterou si zamilovala.

Zd. F. Leiner, Saint Raphaél