Galerie a lapidárium • Otevřeno 1.5. – 31.10. denně 9–11, 13–17 • Vstup na požádání: Bázlerovi, Sobotka čp. 262 (sousední dům).

Pozor, toto je historická kopie původního webu www.solcuvstatek.cz. Podrobnosti tady a tady.

Zprávy a články

„Šrámkovci“ jsou spokojeni
Ještě do soboty můžete navštívit festival českého jazyka a literatury v Sobotce

Sobotka – Festival českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka vstoupil do své druhé poloviny. Třiapadesátému ročníku bylo přiřknuto téma ON-LINE. Přináší opět řadu odborných seminářů, přednášek, skvělou nabídku kulturních pořadů a zajímavých setkání. Je určen studentům, účastníkům EXODU (pedagogové), redaktorům časopisu Splav i samozřejmě běžným návštěvníkům.

Marie Sekerová ze Sobotky, která už více jak pětadvacet let zajišťuje, program pro pedagogy, se domnívá, že téma je aktuální a přitažlivé. Učitelů se v Sobotce sešlo celkem 53.

Pohled účastníků

Jana Köhlerová ze základní školy Plumlov z Moravy říká, že už ani nespočítá, kolikrát zde byla. „Šrámkův festival je skvělou tradicí, je fajn, že vydržel, že monitoruje změny ve společnosti, ve školství. Je vždycky přínosný, nabízí hodně kultury. Sobotka je úžasná, jsou tu kouzelná místa a rády se sem vracíme.“

Marie Petrželová z Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově vyučovala 41 let a přiznává, že letošní téma pro ni není neznámá veličina, i když z její strany méně prozkoumaná, ale rozhodně internet vidí jako obohacení učitelské práce. „Děkujeme pořadatelům, je to tady pro nás oáza, jezdíme sem velice rády.“ Hovořili jsme i s Vítem Prokopiusem, redaktorem časopisu Splav, jenž aktuálně zachycuje všechno, co se během akce šustne. Letos je tvůrčí tým dvanáctičlenný. “Nemáme problémy, jen trošku s tím, že musíme kopírovat, čímž naše dílo ztrácí na kvalitě, ale snad to nevadí. Program je podle mě rok od roku hodnotnější.”

V Sobotce byla poprvé v roce 1969 kantorka Helena Ježková z Plzně a v nově otevřené galerii Karla Samšiňáka v Šolcově statku vzpomíná: „Osobnost Karla Samšiňáka byla tak renesanční, nádherná, člověk ho musel milovat, obdivovat, mít k němu úctu, a zároveň s ním zažil spoustu legrace. Se mou přijíždí i kamarádi, vracíme se pravidelně a nazýváme se plzeňskou skupinou Přátelé Šolcova statku.“ A jaký názor na festival mají místní? „Mně Šrámkovci nevadí, alespoň městečko trošku ožije. Ať žijou dál,“ říká zdejší Antonín Skalák. Šéf městského informačního střediska Jan Janatka uvedl: „Objevilo se několik technických problémů, on-line jsme byli až v pondělí, ale bezdrátové připojení v centru již funguje. Internetem je vybaven i sál spořitelny. Jinak první část festivalu proběhla hladce, velký úspěch měla divadelní představení. Myslím si že nabízíme tak pestrou programovou paletu, že zde každý objeví to, co ho zajímá.“

Iva Kovářová, Jičínský deník, č. 158, 9. 7. 2009, s. 3

Leave a Reply