Galerie a lapidárium • Otevřeno 1.5. – 31.10. denně 9–11, 13–17 • Vstup na požádání: Bázlerovi, Sobotka čp. 262 (sousední dům).

Pozor, toto je historická kopie původního webu www.solcuvstatek.cz. Podrobnosti tady a tady.

Zprávy a články

Šolcův statek letos slaví kulaté výročí. V Sobotce stojí od roku 1811

[Nové noviny, Jičín] Sobotka – Dvě stě let starý Šolcův statek, turisty vyhledávaný dům v centru Sobotky, připravuje jeho vlastník Jan Samšiňák na novou sezonu. Ve výstavních prostorách domu, kde se před 140 lety narodil básník Václav Šolc, letos uvede celkem osm výstav. Památkově chráněné roubené stavení zároveň čeká i poměrně rozsáhlá údržba.

Co všechno se letos v Šolcově statku chystá, na to jsme se zeptali majitele Jana Samšiňáka (na prvním snímku), který pokračuje v odkazu svého otce, přírodovědce, znalce místní kultury a historie a čestného občana Sobotky Karla Samšiňáka, jenž před téměř třiceti lety zahájil tradici výstav současných umělců.

Šolcův statek prošel v předchozích letech kompletní opravou. Teď jej opět obklopuje lešení, co je důvodem?
Lešení tam bude do léta. Je to hlavně kvůli střeše, která se musí natřít ochranným nátěrem v nejteplejším období roku, aby stihla pořádně vyschnout. Na původní místo chceme vrátit také podstávky, které v minulosti podpíraly pavlač, ale v průběhu minulého století byly odstraněny. Je to další krok ve snaze statek co nejvíce přiblížit jeho vzhledu z doby dokončení z počátku 19. století. Chceme, aby se stavba co nejvíce blížila vzhledu v době svého vzniku, tedy z roku 1811. S tím souvisí i obnova záklopy z jižního štítu. Prkno, na kterém je uveden dnes už sotva čitelný nápis s datem 5. září 1811, bude restaurováno a poté vystaveno v galerii. Ve štítu ho nahradí přesná kopie.

Údržbu a restaurátorské práce budete opět financovat z vlastních peněz?
Ano, primárně budou práce na domě hrazeny z prostředků vlastníka nemovitosti. Jako každoročně jsem sice požádal také o státní dotaci, která, pokud ji vůbec dostanu, pokryje ale maximálně deset procent nákladů. Na pravidelné péči o statek mám zájem, protože nechci, aby se mi sesypal pod rukama, jako se to v minulosti už stalo.

Údržba ovlivní nebo omezí výstavní činnost v prostorách Šolcova statku?
Výstav bude letos naopak víc než loni, šest se jich uskuteční v galerii v roubence a v lapidáriu se vystřídají dva sochaři. Jedna z výstav bude věnována 200. výročí Šolcova statku a 140 let od úmrtí básníka Václava Šolce. První výstava na téma Včela a hmyz v grafice bude zahájena 1. května a na konci května pak představíme výběr z díla Cyrila, Jiřího, Jany a Martina Boudových. Kromě toho jsme na letošní rok naplánovali i několik besed se zajímavými hosty. (jn)

Záklopa z jižního štítu Šolcova statku v Sobotce je v péči restaurátorů. Věkem poznamenané záklopové prkno s historickým a dnes již stěží čitelným nápisem z 5. září 1811, kdy byla stavba dokončena, odborníci obnoví a zakonzervují. Poté bude záklopa trvale vystavena v galerii roubeného stavení a na její původní místo přijde replika.

Foto: Jiří Němeček

detail záklopového prkna

One Response to “Šolcův statek letos slaví kulaté výročí. V Sobotce stojí od roku 1811”

  • JSmolka says:

    Václav Šolc před 140 lety ve statku zemřel. Narodil se před 173 lety, v prosinci 1838.

Leave a Reply