Amatérský smíšený pěvecký sbor Orfej vznikl v lednu roku 2001. Část členů se v průběhu činnosti obměnila a v současnosti má sbor 25 aktivních členů, z nichž někteří se teprve seznamují s repertoárem a způsobem práce sboru.

Sbor má v repertoáru duchovní i světské skladby z období od renesance (Lasso, Gastoldi, Bennet, Michna), přes všechna další (Vivaldi, Bach, Händel, Černohorský, Tůma, Mozart, Bruckner, Brahms, Saint Saëns, Dvořák, Fibich, Janáček, Rachmaninov, Poulenc, Thompson), po současnost (Lukáš, Krček, Pärt). Těžiště jeho činnosti lze spatřovat jednak v interpretaci hudby barokní, v poslední době však věnuje značnou pozornost provádění skladeb autorů 20. století a autorů soudobých (Ondřej Kukal).

Přestože sbor je počtem svých členů sborem komorním a provádí většinu skladeb a cappella, snaží se využívat všech příležitostí ke spolupráci na mohutnějších hudebních formách či k provádění skladeb s orchestrem (např. Brixiho Missa Pastoralis s Komorním orchestrem Dvořákova kraje, Beethovenova Fantazie pro klavír, sbor a orchestr Op. 80 s Komorní filharmonií Vysočina a další).