Galerie a lapidárium • Otevřeno 1.5. – 31.10. denně 9–11, 13–17 • Vstup na požádání: Bázlerovi, Sobotka čp. 262 (sousední dům).

Pozor, toto je historická kopie původního webu www.solcuvstatek.cz. Podrobnosti tady a tady.

Zprávy a články

Šolcův statek zahajuje cyklus výstav

Nadcházející výstavní sezona v Galerii Karla Samšiňáka v Šolcově statku v Sobotce bude zahájena tradičně prvního května v 11 hodin. A co návštěvníky a ctitele výtvarného umění letos čeká? Úvodní výstava bude přehlídkou grafického díla Milana Bauera.

Původně absolvent keramické školy v Bechyni „zběhl“ z oboru do oblasti tvorby grafiky.Nicméně je jeho tvorba poznamenána příbuznými prvky s tvorbou keramickou. Autor klade důraz především na detailní zpracování námětu. Nejčastěji jím bývá svět, dnes už historie technických vynálezů, které mají v současnosti už zcela jiné parametry a designové zpracování.Dominují motocykly, lokomotivy, je zaujat i továrními interiéry. Část Bauerovy tvorby je věnována exlibris, které jsou pro svou osobitost a výjimečnost velmi vyhledávané mezi sběrateli. Jeho tvorba byla a je prezentována na četných výstavách doma i v zahraničí. Výstavu lze v Galerii Karla Samšiňáka navštívit v době od 1. do 31. května. Současně nadále trvá výstava soch Jaroslava Šafra v lapidáriu Šolcova statku (bude ukončena 18. června).

Výstavní sezona v galerii potrvá do konce října letošního roku. Po grafice Milana Bauera následuje cyklus celkem pěti expozic.Veřejnosti se představí umělci-Jiří Šalamoun (asi nejvíce známý svou animovanou tvorbou pro děti- legendární pes Fík),výtvarníci, zabývající se převážně exlibris s nádechem humoru, malíř a grafik Karel Vik (zejména jeho spojitost s krajinou Českého ráje a Pražského hradu), Jaroslav Hodík (fotograf, jehož „srdeční“ záležitostí je nedaleká krajina v okolí Sobotky) a v neposlední řadě exkluzivní výstava soch Olbrama Zoubka v lapidáriu Šolcova statku. Olbrama Zoubka, jehož výtvarná díla zdobí nejedno veřejné prostranství, nejednu galerii, který se významně podílel na restaurování a rekonstrukci zámku v Litomyšli a je autorem posmrtné masky Jana Palacha, umístěné na budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Výstavy pořádají členové občanského sdružení Přátelé Šolcova statku a majitel objektu Jan Samšiňák.

Lenka Rancová

Leave a Reply